sâmbătă, 21 aprilie 2012

Vinuri rare vandute la licitatie pentru aproximativ 20.000 euro

Cel mai scump lot - Rothschild, Smith Haut Lafitte, Chassagne Montrachet - s-a vandut cu 4.600 de euro, iar cel mai disputat - Opus One California 2007 - cu 1.500 de euro
Compania Le Manoir, distribuitor de vinuri și gastronomie fina, a organizat pe 11 aprilie 2012, in colaborare cu casa de licitatii ARTMARK, a doua Licitatie de Vinuri Rare organizata in Romania. Au fost adjudecate 23 din cele 28 de loturi licitate, iar suma totala a vinurilor vandute a ajuns la aproximativ 20.000 de euro. Rata de adjudecare a fost de 82,14%.
In cadrul licitatiei s-au vandut trei din cele patru loturi de vinuri cotate cu 100 de puncte Parker, considerate printre cele mai bune la nivel mondial. 100 de puncte este scorul cel mai inalt oferit unui vin in sistemul de notare al vinurilor al lui Robert Parker, cel mai influent si cunoscut oenolog din lume.
Preturile de pornire ale loturilor licitate au variat de la 120 de euro pana la 6850 euro. Majoritatea vinurilor oferite provin din Franta si au fost selectate din cei mai buni ani ai domeniului de catre experti Le Manoir si somelieri din Bordeaux. Vinurile rare scoase la licitatie au potential de pastrare de peste 50 de ani, constituind investitii valabile intr-o piata a vinurilor in continua crestere.
Cel mai scump lot si principala vanzare a serii a fost vandut la 4600 de euro, acesta fiind pretul de pornire. Lotul consta intr-o colectie de 72 de sticle Rothschild, Smith Haut Lafitte, Chassagne Montrachet. Cel mai ieftin lot a fost cumparat la pretul de 140 de euro o sticla de Chateau Pontet Canet Pauillac 1990 din Bordeaux, Franta.
Cel mai disputat lot fost unul de vinuri americane – Opus One California 2007 –, cotat cu 95 de puncte Parker, al carui pret de adjudecare a fost de 1500 de euro, fata de 980 de euro pretul de pornire.
„Majoritatea loturilor au avut ca tara de provenienta Franta, fiind incluse nume celebre din Bordeaux, deoarece acestea sunt cele mai tranzactionate si nu doar pastreaza, ci acumuleaza valoare in timp: Chateau Yquem, Chateau Smith Haut Lafitte, Chateau Pontet Canet, Chateau Latour. Credem ca din ce in ce mai multi romani vor intelege in timp ca investitia in vinuri rare este o investitie sigura chiar si pe timp de criza. Cand vor vedea ca valoarea unui vin bun va creste cu peste 50% la un an de la cumparare, piata investitiilor in vinuri rare va creste in Romania, la fel cum in ultimul timp a crescut foarte mult piata investitiei in arta”, spune Cristian Preotu, director asociat Le Manoir.
Licitatia a avut loc la Athénée Palace Hilton, Bucuresti, sala Le Diplomate, miercuri, 11 aprilie la ora 20.00.
adriana.popescu@foodbar.ro Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu