miercuri, 9 mai 2012

Campionii Barista ai Romaniei 2012

Zilele trecute au fost acoperite de aromele cafelelor preparate de cei mai buni baristi romani.Impatimiti ai cafelei s-au strans din toata tara pentru Campionatul national de Barista, locul unde s-au desemnat castigatorii ce vor reprezenta Romania la competitiile mondiale.
Prima finala a fost cea de Latte Art, mai precis: desene in cafea. In competitie au intrat 10 competitori, dar numai 3 au ajuns in finala. Baristii trebuiau sa pregateasca 2 espresso macchiato si 2 cappuccino, utilizand tehnica de a desena in ceasca prin modalitatea de turnare a laptelui spumat peste espresso. (Juriul analiza apoi fotografiile cu fiecare espresso si cappuccino, realizate de participanti.)
Finala a avut un rezultat surprinzator, castigatorul fiind Marius Nica din Cluj-Napoca.


Apoi a urmat competitia de Coffee in Good Spirits, unde, din pacate, au fost doar trei competitori. Acest lucru nu a afectat cu nimic performanta remarcabila a Florentinei Vlaicu, care a castigat competitia la un nivel inalt.
Bauturile preparate pe baza de Grand Marnier au fost exceptionale si au surprins placut juriul. Daca anul trecut Florentina Vlaicu s-a calificat in finala Campionatului Mondial de Coffee in Good Spirits, dar a iesit pe locul 6, anul acesta ne dorim si ne asteptam la un loc pe podium.

Finala campionatului de barista a fost stransa, cu multe emotii, atat de partea competitorilor, cat si de cea a sustinatorilor.
Participantii aveau la dispozitie 15 minute pentru a prepara: 4 espresso , 4 cappuccino si 4 preparate pe baza de cafea. Cheia acestei competitii este cafeaua, care trebuie sa fie unica, speciala, apoi tehnica si rutina competitorului pentru a avea cea mai buna extractie a cafelei si cea mai buna rutina.
Asa cum si Franceso Sanapo (Campionul Barista pentru 2011) spunea, toti cei 6 barista sunt castigatori si campioni, iar faptul ca au intrat in finala, confirma acest lucru. Ei sunt cei ce vor comunica si promova mai departe cafeaua de specialitate.
Podiumul s-a prezentat astfel:

  • Locul 6 – Viorel Dragomir
  • Locul 5 – Nicusor Militaru
  • Locul 4 – Paul Ungureanu
  • Locul 3 – Dan Ursan
  • Locul 2 – Vlad Alexandru Buda
  • Locul 1 – Cristi Coman
Campionul care ne va reprezenta la Viena este Cristi Coman, un barista care anul acesta a muncit din plin si rezultatele au fost pe masura.

Juriul international, compus din Marc Piere Dietrich (UK), Anemarie Tiemes (Olanda), Tasos Delichistos si Nikolis Thanasis (Grecia), Tibor (Ungaria), a creat un mediu competitional perfect si i-a ajutat pe participanti sa-si descopere nivelul skill-urilor si al pregatirii, dar si posibilitatile de imbunatatire a acestora.

Mai exista si alti cativa oameni ce au adus o contributie mare acestui eveniment:  Silvia Graham, Paul Ungureanu, Andra Vlaicu si voluntarii.
Pentru prima data am avut si Barista Party, in cocktail bar-ul Laborator.
Urmeaza Viena si apoi Seoul, locul unde vor fi competitiile mondiale.
Nu putem decat sa le dorim succes campionilor nostri!

Sursa:
barstein.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu