“Imi place sa experimentez culorile in bucatarie. Cred ca paleta de culori da un plus de savoare mancarii”, spune Elena Arzak. Felurile sale de mancare sunt intr-adevar colorate, dar mai presus de toate sunt inovative. O reinterpretare a felurilor traditionale basce intr-o adaptare moderna. Printre cele care o definesc sunt racul cu taietei de orez, prajitura cu porumb si maioneza din foie gras sau granitore de crab cu mousse de dovleac.
Pasiunea bucatariei – o mostenire de familie
Elena Arzak reprezinta a patra generatie de chefi care au grija de restaurantul familie din San Sebastian, Spania. In 2012, restaurantul Arzak s-a clasat pe locul 8 in prestigiosul top al celor mai bune localuri din lume realizat de Restaurant Magazine. Tatal sau, Juan Mari Arzak, a fost onorat cu numeroase premii si a adus 3 stele Michelin restaurantului familiei. De la el si de la bunici, Elena a mostenit dragostea pentru mancarea buna.
A crescut urmarindu-si familia in bucatarie si a inceput sa lucreze, din proprie initiativa, in restaurant de la varsta de 10 ani. Pe atunci curata cartofi, pregatea crabii si spala ierburile aromatice pentru a castiga bani de buzunar. Nu s-a bazat, insa, doar pe meseria furata de la membrii familiei. A facut studii de specialitate in Elvetia si a lucrat in restaurante de top din Europa inainte sa se intoarca acasa si sa tina in mana mostenirea Arzak. A fost pe rand ucenicul unor genii ale bucatariei internationale: Alain Ducasse, Pierre Gagnaire sau Ferran Adrià.
Recunoasterea suprema 
Pentru Elena Arzak titlul de cea mai buna femeie bucatar acordat in 2012 a venit firesc. A fost recunoasterea calitatilor pe care le are si pe care le pune in practica in fiecare zi in restaurantul din San Sebastian.
“Sunt fericita pentru restaurantul Arzak, pentru tatal meu si pentru familia mea. Imi aduc aminte de bunica mea cand gatea si cat de mult m-a inspirat. Cu acest premiu ma gandesc la ea si mai mult” declara Elena dupa gala de la Londra in cadrul careia a primit acest premiu.
Isi descrie stilul de a gati ca fiind unul cu influente basce, dar in acelasi timp experimental. Recunoaste insa ca baza o reprezinta aromele traditionale, gusturile care ii tradeaza radacinile spaniole si copilaria. Printre felurile sale de mancare preferate sunt cele cu crabi dar si arroz con leche (budinca de orez cu lapte) pe care o manca in copilarie si pe care o gateste si acum.
Data nasterii: 1969