sâmbătă, 21 aprilie 2012

Elena Arzak, cel mai bun bucătar femeie al lumii

Elena Arzak. Este a patra generaţie de şefi din familia ei, conduce unul dintre cele mai bune restaurante ale lumii, Arzak, iar ediţia de anul acesta a “World’s 50 Best Restaurants” va primi distincţia “Best Female Chef 2012″ (“Cel mai bun chef femeie”).
Anul trecut, Elena a privit din public cum tatăl ei, Juan Mari Arzak a primit, în cadrul aceluiaşi eveniment, premiul pentru întreaga carieră. Bătrânul Arzak este cunoscut drept “părintele bucătăriei basce”, una dintre abilităţile sale forte fiind aceea de a mânui focul şi nitrogenul lichid, cu mult înaintea altor chefi renumiţi precum Ferran Adrià sau Grant Achatz.
Elena a mai fost nominalizată anul trecut pentru titlul de cel mai bun chef femeie din lume în cadrul Veuve Clicquot, însă a pierdut în favoarea franţuzoaicei Anne-Sophie Pic. Arzak este descendenta unei lungi linii de bucătărese iscusite, linie care le include atât pe mama, bunica şi mătuşa ei. Ea însăşi s-a şcolit sub supravegherea celor mai buni chefi – Alain Ducasse şi Adrià – dar a ales să se întoarcă în bucătăria propriului restaurant basc, la graniţa dintre modernitate şi
Elena si Juan Mari Arzak
tradiţional, pentru a munci cot la cot cu tatăl ei.
Şi iată că, în ultimii cinci ani, Arzak a fost nominalizat în mod constant printre cele mai bune 10 restaurante ale lumii, anul trecut ajungând pe poziţia opt din 50. În plus, este primul restaurant spaniol care deţine cele trei stele Michelin.
Într-una dintre biografii, stilul culinar al Elenei este descris drept unul inovativ, bazat pe cercetare şi experimentarea aromelor.
“World’s 50 Best Restaurants”, evenimentul în cadrul căruia Elena Arzak va fi desemnată cel mai bun chef bucătar femeie al lumii va avea loc pe 30 aprilie, la Londra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu