marți, 24 aprilie 2012

STR Global: Gradul de ocupare al hotelurilor din Europa a stagnat în Q1

Gradul mediu de ocupare al hotelurilor din Europa a stagnat în primul trimestru al acestui an, potrivit STR Global, acesta fiind sub 60% (57,5%). Faţă de primul trimestru al anului trecut, gradul de ocupare a crescut cu un procent nesemnificativ de 0,8%. Nici în ceea ce priveşte tariful mediu zilnic (ADR) nu s-au înregistrat creşteri spectaculoase, creşterea fiind de doar 1,7%, acesta ajungând la 97 euro.
receptiestr
Referitor la situaţia din luna martie 2012, industria hotelieră din Europa a înregistrat o creştere de 3% a tarifului mediu zilnic (ADR), însă gradul de ocupare al hotelurilor a stagnat, a declarat Elizabeth Randall, managing director la compania STR Global. Cea mai mare scădere a gradului de ocupare în luna martie s-a înregistrat în Viena (-8,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut), acesta ajungâng la 67,5%, în timp ce creşterea cea mai mare a gradului de ocupare s-a înregistrat în capitala Islandei, Reykjavik (+17,9%), gradul mediu de ocupare fiind aici de 66,8%. 
Creşteri spectaculoase ale gradului de ocupare s-au înregistrat în luna martie şi în capitala Estoniei, Tallin (+17,5%), acesta ajungând la 52%, şi în Praga (+12%), unde gradul mediu de ocupare în luna martie a fost de 60,6%. 
hotelAÎn ceea ce priveşte tariful mediu zilnic, 2 pieţe europene au înregistrat creşteri de peste 10%, şi anume capitala Israelului, Tel Aviv (+16,4%), unde tariful mediu zilnic a fost de 183 euro, şi capitala Franţei, Parisul (+13,5%), unde ADR-ul a fost de 235 euro în luna martie. Cea mai mare scădere a ADR-ului s-a înregistrat în Frankfurt - Germania (-10,7%), acesta ajungând la 117,6 euro, şi în Vilnius - Lituania (-10,4%), tariful mediu zilnic fiind aici 50 euro în luna martie. 
Referitor la veniturile pe cameră disponibilă (RevPAR), acestea au scăzut în Viena cu 17,4% în luna martie, ajungând la 66,5 euro (aici înregistrându-se şi cea mai mare scădere a acestui indicator). Trei pieţe hoteliere au înregistrat o creştere a RevPAR-ului de peste 15% în luna martie: Tallin (+28,4%), Praga (+17%) – venitul mediu pe cameră disponibilă fiind în luna martie de 40,11 euro – şi Reykjavik (+16,7%).
Pentru a vedea rezultatele înregistrate pe principalele pieţe hoteliere europene în luna martie a acestui an, vizualizaţi graficul de mai jos:
graficSTR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu