marți, 24 aprilie 2012

Momentul oportun pentru a fi barman!

Meseria de barman capata din ce in ce mai multa popularitate, insa putini sunt cei care o considera favorabila dezvoltarii ulterioare. Acest material detaliaza oportunitatile aduse de un job ce se poate usor transforma in cariera, aducand beneficii nebanuite.
La inceput, multi tineri aleg sa devina barmani pentru castigurile materiale imediate si din tentatia aspectelor mai stralucitoare ale acestei meserii, cum ar fi impresia unei petreceri continue. De asemenea, nu sunt putini nici cei care practica aceasta profesie in timpul studiilor, programul flexibil permitandu-le sa dezvolte cele doua activitati in acelasi timp.Cu toate acestea, planurile initiale se pot modifica usor, pentru ca „microbul” bartending-ului poate ajunge sa ii prinda chiar si pe cei mai sceptici, care vor descoperi oportunitati de dezvoltare ce in urma cu cativa ani nu existau si poate inca nu se gasesc in alte domenii.

„Acum, mai mult ca oricand, datorita schimbarilor survenite in ultimii aproximativ cinci ani, este o perioada excelenta pentru a deveni barman. Apar in mod constant noi branduri si piata se dezvolta din ce in ce mai mult pe plan orizontal, sunt create din ce in ce mai multe produse de nisa, cum ar fi, spre exemplu, cazul ginului, unde exista o multitudine de variante. Mai mult, este in continuare loc de crestere. Piata horeca va ajunge matura in Romania abia in vreo 20 de ani, cand iesitul in oras va deveni o obisnuinta chiar si pentru cei mai in varsta, nu va mai fi doar o activitate acaparata de tineri,” spune Bebi Oprea, proprietar al Bordello’s Pub si fondator al Bar Academy. Cu peste 20 de ani de experienta in horeca, el se descrie nu ca un inovator al pietei romanesti, ci mai degraba ca un bun observator al trendurilor internationale, pe care le-a adaptat abil la piata locala, marturisind ca principalul sau secret in business sta in faptul ca mereu s-a aflat cu un pas inainte in fata concurentei.

Posibilitati de dezvoltare
Astazi, dupa capatarea unui nume si a unei experiente ample in domeniu, un barman poate aspira la job-uri precum consultant horeca, trainer, specialist in vanzari, brand ambassador, proprietar de bar, sau, de ce nu, in combinatie cu studiile necesare, chiar psiholog. Singurul „talent” necesar acestei optiuni profesionale este, dupa cum continua proprietarul Bordello’s, capacitatea de a fi sociabil ori de cate ori jobul o cere, pastrand in mod constant un zambet, o grija constanta fata de cerintele clientului, dar si o atitudine deschisa fata de acestea, oricat de neobisnuite ar parea. Spre exemplu, daca un client doreste un anumit tip de bautura in combinatie cu o alta cu care, conform „manualului”, ar fi incompatibila, la sfarsitul zilei, gustul sau este cel care primeaza. Practic, un barman trebuie sa cunoasca 50 de retete de bauturi, cele clasice, iar din acestea, jongland ingredientele, poate ajunge pana la 5.000 de combinatii. Daca stie de ce trebuie folosit un anumit produs si nu altul, ulterior, are liber la imaginatie.
De aceea, bartending-ul este un domeniu in care principala regula este flexibilitatea. Bineinteles, bazele teoretice sunt foarte importante, iar scolile de profil si cursurile ulterioare pot ajuta la o dezvoltare pe care doar experienta zilnica nu o poate compensa. In studiul individual, este recomandata utilizarea unor surse cat mai de incredere, internetul, spre exemplu, furnizand opinii subiective, nevalidate. Cartile sunt mult mai pertinente in acest sens, Bebi Oprea subliniand ca pana si cele scrise de autori americani in anii 1.800 continua sa ofere informatii valabile si astazi. Acesta este, de exemplu, cazul lucrarii de referinta a lui Jerry Thomas, „The Bartender’s Guide”, din 1862, reeditata ulterior, care subliniaza, inca de acum mai bine de un secol, importanta clientului in aceasta meserie.
Dincolo de stralucire, profesia aduce cu sine si anumite aspecte mai putin spectaculoase, pe care incepatorii ar trebui sa le ia in calcul. In primul rand, exista tentatia alcoolului, orele de serviciu difera de cele ale majoritatii, iar acest lucru poate avea un impact asupra vietii personale si lucrul zilnic cu oamenii nu este potrivit pentru oricine, pentru ca implica mentinerea unei atitudini pozitive, in ciuda dificultatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu